365 kg podrabianego produktu zatrzymała wojewódzka inspekcja sanitarna. Kontrole w tym zakresie prowadzone są m.in. w sklepach, piekarniach i hurtowniach spożywczych.
Susz jajeczny to sproszkowane żółtko i białko jajka, wykorzystywane jako dodatek do makaronów, pieczywa, ciastek i wędlin lodów czy majonezu. Jego nielegalną wytwórnię odkryto pod koniec lutego 2012 roku, pod Kaliszem.
Tamtejsza policja i powiatowy lekarz weterynarii skontrolowali zamknięty od kilku miesięcy zakład produkcyjny FHP Ovomar z Wielkopolski. Zawierał tylko śladowe ilości jaj, a zamiast tego dodawano tam m.in. susz rybny, wapń i kurkumę, prawdopodobnie produkowano go też z nieświeżych produktów.
Źródło: pio.wrota-swietokrzyskie.pl
Wiadomości kryminalne na stronie: Świętokrzyskiej Kroniki Policyjnej
Zapisz się do newslettera!
Dodaj też swój artykuł lub prześlij
swoje zdjęcia!Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?