W skrócie
W niektórych rodzinach przed Wigilią trwają niewinne spory o to, czy lepszy jest wigilijny barszczyk, czy jednak grzybowa. Są też domy, gdzie podaje się obie potrawy, aby uhonorować różne tradycje i preferencje. Barszcz czerwony to charakterystyczna zupa dla Europy Wschodniej i Centralnej, bardzo często kojarzona świecie z Polską.
Barszcz kontra grzybowa
Pierwsze wzmianki o wigilijnej odmianie barszczu, czyli takiej, która zawiera uszka z grzybami, pochodzą z XVI wieku. Zgodnie z tradycją, gospodynie przygotowywały barszcz z kiszonych buraków. Dla Słowian te warzywa miały szczególne znaczenie, ponieważ miały zapewniać długowieczność. Zupa grzybowa to potrawa wigilijna numer 1 dla osób mieszkających w centrum Polski. Zgodnie z wierzeniami naszych przodków grzyby miały szczególną moc ze względu na swoje szybkie tempo wzrostu oraz związek z naturą. Miały zapewniać świętującym siły witalne oraz jasność umysłu.
Polecam także: Najlepsze pieczenie na świąteczny obiad
Wigilijne zupy Polaków
Jednak zupa grzybowa i barszcz na zakwasie to nie jedyne zupy, które rozpoczynają wigilijną kolację. W pewnych regionach Polski zastępuje je zupa rybna, migdałowa czy nawet… piernikowa.
Wśród polskich wigilijnych zup znajdują się:
- Barszcz czerwony na zakwasie
- Zupa grzybowa
- Żur z suszonymi grzybami
- Zupa rybna
- Moczka
- Zupa migdałowa
Z kolejnych slajdów galerii dowiesz się, w jakich regionach jada się wymienione zupy, a także jak je przyrządzić.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?