Niektórzy nazywają ją dziewiętnastowieczną Magdą Gessler, ale nie jest to porównanie do końca trafione.
Pierwsza polska lifestylerka
Lucyna von Bachman, primo voto Staszewska, secundo Ćwierciakiewiczowa nie prowadziła restauracji, a już tym bardziej programów telewizyjnych. Z Magdą Gessler łączy ją skala popularności, zainteresowanie kuchnią oraz pisanie książek kucharskich. To wiele, ale jednocześnie to wszystko.
Jeden z największych sukcesów wydawniczych Polski XIX wieku
Ćwierczakiewiczowa podniosła gotowanie do rangi sztuki, była pierwszą osobą w Polsce, która z porad kulinarnych i gospodarskich uczyniła źródło dochodu. Ba, i to jakiego dochodu! Jeden z największych sukcesów wydawniczych Polski XIX wieku – to jej „365 obiadów za 5 złotych”. A nie był to by najmniej jedyny bestseller jaki wyszedł z pod jej ręki.
Ćwierciakiewiczowa kontra Orzeszkowa
Kobieta z gatunku tych, którym ojcowie nasi dali miano herod-baba. Ruchliwa, krzykliwa, nieustraszona, gotowa zawsze do celów swych ludzi za gardła brać albo im oczy wydzierać. W biały dzień i na ulicy wyłajać bliźniego może ona tak dobrze, jak przełknąć ostrygę
- napisała Eliza Orzeszkowa o Lucynie Ćwierczakiewiczowej. Sama padła ofiarą jej ciętego języka. Gdy spotkały się na salonach Warszawy autorka "Nad Niemnem" skierowała do autorki książki kucharskiej ironiczne stwierdzenie:
Więc pani pisze o plackach?
i usłyszała ripostę:
A pani pod placki
. W czasach, gdy służące używały makulatury jako papieru do pieczenia, była to raczej arogancka odpowiedź. A jednak Orzeszkowa, choć dostrzegała wady Ćwierczakiewiczowej, doceniała swoją oponentkę jako kobietę samodzielną, której udało się zrobić oszałamiającą karierę w świecie zdominowanym przez mężczyzn.
Książki kucharskie
Ćwierciakiewiczowa wydawała nie tylko książki kucharskie (które dziś przeżywają swój wielki renesans i według jej przepisów gotuje się i piecze nawet w „Masterchef”), ale również poradniki o prowadzeniu gospodarstwa domowego czy kalendarze książkowe. I wszystko sprzedawało się na przysłowiowym pniu. Ciekawe, czy ktoś, kiedyś, zdecyduje się na produkcję filmu fabularnego o pani Lucynie. Bo byłby to hit murowany. Pewnie coś na skalę "Julie & Julia" z Meryl Streep. W galerii zamieszczamy kilka receptur z jej legendarnych publikacji. Na sałatki.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?