5 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/01/e3/620106484783d_o_large.jpg)
fot. whitestorm/123rf.com
Co ma więcej witaminy C niż cytryna? Te łatwo dostępne i tanie owoce i warzywa zadbają o twoją odporność. Które z nich warto jeść jesienią?
Papryka żółta
Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg
Wszystkie rodzaje papryki to bogactwo witaminy C, ale wśród nich najwięcej tego składnika zawiera właśnie ta w kolorze żółtym. Trochę mniej znajdziemy w papryce czerwonej, bo ok. 127 mg, a najmniej w zielonej – ok. 80-100 mg. Warto wiedzieć, że kolor papryki zależy od stopnia jej dojrzałości, zielona jest najmniej dojrzała, a czerwona najbardziej. Papryka zawiera 5 razy więcej witaminy C niż cytryna. Dziennie zapotrzebowanie na witaminę C pokrywa już zjedzenie 30 g surowej żółtej papryki.