Składniki ( 36 pączków):
- 100 g drożdży + łyżka cukru
- ok 1 kg mąki pszennej
- 8 żółtek
- 6 łyżek cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego ( 16 g)
- szczypta soli
- 15 dkg masła
- 3 łyżki spirytusu
- ok 2 szklanki mleka
- 1,5 l oleju rzepakowego do smażenia
- ok szklanka dżemu z dzikiej róży
- lukier ( szklanka cukru pudru, sok z połówki cytryny, dwie łyżki wrzątku)
Jak zrobić domowe pączki na Tłusty Czwartek?
Zacznij od przygotowania wszystkich składników, najlepiej, by miały temperaturę pokojową. Następnie w małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem i pozostaw na kilka minut, aż zaczną pracować.
W oddzielnym naczyniu ubij żółtka z cukrem, szczyptą soli oraz wanilią i wlej razem z drożdżami do mąki.
Ciasto drożdżowe najlepiej wyrabiać w dużej misce.
Do masy wlej lekko podgrzane mleko i zacznij wyrabiać ręką. Po kilku minutach stopniowo dodawaj roztopione masło i spirytus.
Całość wyrabiaj minimum 5 min. Ciasto ma odchodzić od ręki.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok godzinę w ciepłe miejsce, by dobrze wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Następnie porcjami wałkuj ciasto i wycinaj okrągłe kształty za pomocą szklanki lub foremki. Smaż pączki w dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron.
Olej jest dobrze rozgrzany, gdy po zanurzeniu drewnianej łyżki pojawiają się koło niej "pęcherzyki" - zobacz zdjęcie w galerii.
Pączki można także smażyć na smalcu.
Do wykończenia pączków potrzebujesz lukru i różanego dżemu. Lukier przygotujesz rozcierając cukier puder z sokiem z cytryny - jeśli to konieczne to dodaj odrobinę wrzątku. Dżem przełóż do garnczka i lekko podgrzej cały czas mieszając, by stał się bardziej płynny.
Pączki nadziewaj dżemem za pomocą rękawa cukierniczego. Na koniec polukruj. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy:
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?